fbpx

kokemuksia journalistiikan ja viestinnän opinnoista

Opiskelen journalistiikkaa ja viestintää Tampereen yliopistossa. Ala on kenties käytännönläheisin ala, jota Suomen yliopistoista löytyy. Opiskelijoiden yhteishenki on erinomainen, ja koulutus antaa hyvät valmiudet työelämään. 

Tässä bloggauksessa kerron oman kokemukseni opiskelijana. Opetussuunnitelma on muuttunut tässä välissä, joten jos aloitat opinnot tänä vuonna, et todennäköisesti käy täysin samoja kursseja kuin minä. 

Opetusta kehitetään jatkuvasti, sillä myös ala kehittyy kovaa vauhtia. Lisäksi joka vuosi vaihtuva vierailijaprofessori päättää, minkälaisia kursseja hän haluaa kyseisenä vuonna järjestää. Vierailijaprofessorit ovat suomalaisia huipputoimittajia, joiden tehtävä on antaa opiskelijoille työelämässä tarvittavia taitoja. 

Oman alan opintojen lisäksi suoritetaan joitain kaikille yhteisiä kursseja, kuten kieliopintoja. Valinnaiseksi kursseiksi voi valita mitä tahansa. Itse olen suorittanut muun muassa kauppatieteiden, sosiaalitieteiden, politiikan tutkimuksen ja hallintotieteiden kursseja, jotta saan mahdollisimman hyvän yleissivistyksen tulevaa työelämääni varten. Nyt maisterivaiheessa opiskelen espanjan kielen perus- ja aineopinnot valinnaisia opintoina. 

 

 

Toimittajan työhön ja yliopisto-opiskeluun tutustumista

Ensimmäisenä vuonna tutustumme toimittajan työhön ja journalismin perusteisiin. Kursseilla pääsemme jo kirjoittamaan juttuja, joista saamme palautetta ja joita julkaistaan koulumme omassa mediassa. Lisäksi luomme omat portfolionettisivustomme, joihin kokoamme parhaita juttunäytteitämme tulevia työnhakuja varten. 

Meillä toimittajaopiskelijoilla on oma tila, harjoitustoimitus eli harkkari, josta löytyy kaikki, mitä oikeasta toimituksesta löytyy: tärkeimmillä ohjelmilla varustetut tietokoneet, radiotoimitus, ryhmätiloja, puhelinkopit, sohvat hengailua varten ja keittiö. Harkkari on paikka, jossa suurin osa kursseista pidetään, ja jonne kokoonnumme ihan vaan hengailemaan. 

 

Alusta tutustutaan myös alan tutkimukseen ja harjoitellaan itsekin tutkimuksen tekoa ja tieteellistä kirjoittamista. 

 

Toinen vuosi: käytännön kursseja ja työharjoittelu

 

Toinen opiskeluvuosi on rankin, mutta myös opettavaisin. Uutis-, feature- radio- ja televisiojournalismin kursseilla harjoittelemme oikeaa toimitustyötä aikatauluineen ja editointeineen. Toiseen vuoteen kuuluu myös harjoittelupaikan haku. 

Yliopistomme harjoittelujärjestelmän ansiosta lähes kaikki meistä pääsevät toisen vuoden jälkeisenä kesänä neljän kuukauden palkalliseen työharjoitteluun johonkin mediaan. Paikat vaihtelevat paikallislehtien toimituksista valtakunnallisiin medioihin. Jotkut suorittavat harjoittelunsa viestinnän tehtävissä. 

 

Itse työskentelin harkkakesän Me Naisten toimituksessa. Ensimmäisestä päivästä lähtien pääsin ideoimaan ja kirjoittamaan omia juttuja Me Naisten verkkosivuille, välillä kirjoitin myös painettuun lehteen. Yksi mieleenpainuvimmista työtehtävistäni oli, kun pääsin haastattelemaan Islannin presidentin puolisoa. 


Kolmas vuosi: kandi

 

Kolmantena vuonna reflektoidaan harjoittelussa opittuja taitoja ja kirjoitetaan kandidaatin tutkielma. Kandin aiheen saa meillä valita vapaasti. Itse kirjoitin sosiaalisen median hyödyistä suomalaisissa järjestöissä. 

 

Täyteen palkkaan toimittajan hommista riittää alempi korkeakoulututkinto journalismista tai viestinnästä. Kandin suorittamisen jälkeen moni tekeekin oman alan töitä ainakin kesäisin tai opiskelujen ohella, jotkut siirtyvät jopa täysipäiväisesti työelämään tässä vaiheessa tai suorittavat maisterin tutkinnon jollain muulla alalla. 


Maisterivaihe: oman asiantuntijuuden syventämistä ja johtamistaitojen opettelua

 

Itse teen myös maisterintutkintoni journalistiikasta ja viestinnästä. Meillä saa valita maisterivaiheessa, suorittaako “Asiantuntijuus toimituksessa” vai “Toimitustyön johtaminen” -kurssin. Itse suoritin ensimmäisen. Kurssilla pääsi pohtimaan omaa asiantuntijuutta ja sen sanoittamista sekä verkostoitumaan alan huippuosaajien kanssa.

 

Itse pyysin mentorikseni Ylen Espanjan kirjeenvaihtajaa, joka myös kutsui minut luoksensa Barcelonaan. Koronatilanteen takia matka ei ole toteutunut, mutta kyseinen toimittaja on antanut minulle paljon vinkkejä uraani varten. 

 

Pomokurssilaiset puolestaan pääsevät harjoittelemaan toimituksen johtamista käytännössä, sillä he editoivat ja johtavat kandivaiheen toisen vuosikurssin opiskelijoiden työskentelyä. 

 

Itsekin olisin mielelläni opiskellut toimitustyön johtamista, mutta sitä tuli harjoiteltua käytännössä, kun toimin valtakunnallisen Partio-lehden päätoimittajana samoihin aikoihin. Myös tästä sain opintopisteitä tutkintooni, sillä maisterivaiheeseen kuuluu työelämäprojektin suorittaminen. 

 

Lisäksi maisterivaiheen opinnoissa olen päässyt muun muassa opettelemaan podcastien tekoa. Tällä hetkellä minulla on viides opiskeluvuosi menossa, ja suoritan sivuaineeni espanjan kielen opintoja. Ensi vuonna teen gradun, ja sitten valmistun. 

 

Ota yhteyttä! 

Haluatko keskustella enemmän journalismista tai sen opiskelusta? Kerron mielelläni enemmän opinnoistani ja itsestäni! Minuun saa yhteyden esimerkiksi kotisivujeni kautta tai voit verkostoitua kanssani LinkedInissä

Susanna Koivisto
Susanna on toimittajaopiskelija, sisällöntuottaja ja aktiivinen partiolainen. Hän on kirjoittanut journalistisia tekstejä sekä blogeja useille eri medioille, yrityksille ja järjestöille. 

 

Facebook
LinkedIn

Tsekkaa myös nämä!

Merkityksellisen työn äärellä: Haastattelussa VEO

Merkityksellisen työn äärellä -juttusarjassa haastatellaan yrityksiä, jotka tarjoavat työmahdollisuuksia korkeakoulutaustaisille osaajille. Haastattelussa on tällä kertaa VEO, joka on Suomen johtava energia-alan asiantuntija.

VÄLIVUOSI TÄÄLLÄ, KUULEEKO KUKAAN?

Kun tein korkeakoulujen yhteishakua maaliskuussa 2023, tuntui hurjalta ajatella tulevaa syksyä, koska en tiennyt lainkaan, mitä tulisin tekemään silloin. Lähetin hakemukseni ja

Merkityksellisen työn äärellä: Haastattelussa Attendo

Merkityksellisen työn äärellä -juttusarjassa haastatellaan yrityksiä, jotka tarjoavat työmahdollisuuksia korkeakoulutaustaisille osaajille. Haastattelimme nyt Attendoa, joka on Suomen johtava hyvinvointialueiden kumppanina toimiva, julkisten

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *