fbpx

Huolestuttavat tutkimustulokset puhuvat puolestaan: opiskelijoita on kuunneltava NYT!

Keväällä 2021 tuli vuosi kuluneeksi siitä, kun myös Suomessa koronapandemia pakotti yhteiskunnan sulkeutumaan. Kaikki muuttui käytännössä hetkessä eikä asiaan oltu varauduttu sen enempää. Uuteen normaaliin oli vain sopeuduttava. Tällöin myös korkeakouluopiskelijat joutuivat siirtymään luentosaleilta etäopiskelun maailmaan.

Kun tuo ensimmäinen vuosi uudenlaisessa arjessa oli vierähtänyt, alkoivat hälytyskellot soida jo hyvin voimakkaasti: korona oli vaikuttanut hyvin monen nuoren hyvinvointiin ja jaksamiseen. Eräs opiskelija kirjoitti tuolloin blogiimme seuraavanlaisesti: ”Opiskelusta on tullut päivittäistä selviytymistä ja hyvin etämotivoivaa. Etäaikana ei ole väliä, milloin tentit tai dedikset ovat. Yhtäkkiä ei olekaan aikaa valmistautua tenttiviikkoihin, kun intensiiviset kurssit vievät kaiken ajan niitä ennen. Yhtäkkiä luennot voivat olla milloin vain, ja itselläni vain murto-osa niistä nauhoitetaan. 

Suomen hallituksen viesti nuorille oli: ”koittakaa jaksaa”. 

Mikä on sitten tilanne nyt? Kesä häämöttää loppuaan ja uusi lukukausi on alkamassa, toisilla se on jo alkanutkin. Mediassa on lupailtu ja vannottu, että opiskelijoiden pääsy lähiopetukseen on etusijalla, sillä mm. rokotustilanne on nyt toisenlainen verrattuna kevääseen. Totuus on kuitenkin toinen. Toteutimme aiheen tiimoilta tutkimuksen Instagramissa, missä pyysimme opiskelijoita vastaamaan kahteen kysymykseen:

  • Uskotko, että opetus voidaan järjestää lähiopetuksena koko syyslukukauden ajan?
  • Jos koronatilanne jatkuu nykyisellään, aiotko osallistua mahdollisiin opiskelijatapahtumiin?

Lisäksi opiskelijoille annettiin lopuksi vapaa sana kertoa omia fiiliksiä ja mikä mahdollisesti jännittää eniten tulevassa lukukaudessa.

Ensimmäiseen kysymykseen annettiin vastausvaihtoehdot ”kyllä” ja ”en”. Vastaajista (703) peräti 83% oli sitä mieltä, että opetusta ei voida järjestää lähiopetuksena koko syksyn ajan. Osa korkeakouluopiskelijoista otti myös erikseen yhteyttä viestitse ja kertoi, että heillä koulu on jo alkanut etäopetuksessa. Mediassa annetut lupaukset on siis jo nyt heitetty kankkulan kaivoon.

Toiseen kysymykseen saimme 712 vastausta. Vastausvaihtoehdot olivat:

  • Jos se on turvallista (esim. pienet tapahtumat)                                                       
  • Ehkä, vaikea sanoa vielä                                              
  • En, jos tartuntoja edelleen paljon                                                       
  • Varmasti (rokotukset etenevät jne.)

Kuten yllä olevasta kuvasta näkyy, vastaukset jakaantuivat erittäin tasaisesti eri vaihtoehtojen välillä. Suuri osa korkeakouluopiskelijoista ei vallitsevan tilanteen johdosta aio osallistua opiskelijatapahtumiin lainkaan. Lisäksi suurella osalla tämä on vielä epävarmaa tai riippuu siitä, miten tapahtuma on toteutettu. Nuoret ovat siis hyvin huolissaan koronatilanteen kehittymisestä, ja sosiaalisten suhteiden hankkimisen ja ylläpitämisen näkökulmasta tärkeisiin opiskelijatapahtumiin osallistuminen on toistaiseksi vaakalaudalla, mikä on sääli. Monet pelkäävät taas yksin jäämistä, kuten meille kerrotut vapaat kommentit osoittavat:

”Aloitan opiskelut, niin miten onnistuu kavereihin ja uuteen paikkakuntaan tutustuminen.”

”Että ollaan koko lukuvuosi kotona eikä pääse tutustumaan kehenkään.”

”Yhteisöllisyyden muodostuminen, opiskelukavereiden saaminen.”

Toisaalta tilanne aiheuttaa ylipäänsä paljon pelkoa ja huolta. Korkeakouluopiskelijat peräänkuuluttavat oman työtehon heikkenemistä, mielenterveyden tärkeyttä ja opintojen laatua:

”En opi kunnolla.”

Oppimisen/motivaation laatu.”

”Mielenterveys osittain koronan takia hieman heikossa hapessa, joten se + koulu vähän huolettaa.”

 

Kun tilanne on jatkunut Suomessa jo niin kauan, kaikkea ei voida enää laittaa sen piikkiin, että korona tuli yllätyksenä. Nyt on ollut aikaa varautua ja miettiä erilaisia vaihtoehtoja opiskelujen toteutukselle. On myös syytä muistaa, että osa opiskelijoista toivoo, että etäopiskeluja voisi jatkaa tai ainakin valita, onko läsnä vai ei – mm. koronaviruksen tarttuminen huolestuttaa ja osa saa paremmin yhdistettyä etänä sekä koulunkäynnin että opiskelun. Mutta syntyykö päätöksiä, miten opiskelijoiden jaksaminen turvataan? Viestitäänkö niistä nuorille? Heikolta näyttää. 

Lisätietoa kyselystä antaa:

korkeakouluopiskelijat@gmail.com

Facebook
LinkedIn
Niko Kajala
Niko Kajala

Niko on Turun kauppakorkeakoulun kasvatti, Korkeakouluopiskelijat-yhteisön perustajajäsen ja yrittäjä, joka tunnetaan intohimoisesta ja luovasta työotteestaan. Hänen esikuvana on jo pienestä asti ollut Arnold Schwarzenegger, joka on motivoinut Nikoa tekemään töitä unelmiensa eteen. Vapaa-ajalla hänet voi parhaiten bongata liikunnan, leffojen tai hyvän ruoan ääreltä. Nikon löytää myös LinkedInistä.

Tsekkaa myös nämä!

Merkityksellisen työn äärellä: Haastattelussa VEO

Merkityksellisen työn äärellä -juttusarjassa haastatellaan yrityksiä, jotka tarjoavat työmahdollisuuksia korkeakoulutaustaisille osaajille. Haastattelussa on tällä kertaa VEO, joka on Suomen johtava energia-alan asiantuntija.

VÄLIVUOSI TÄÄLLÄ, KUULEEKO KUKAAN?

Kun tein korkeakoulujen yhteishakua maaliskuussa 2023, tuntui hurjalta ajatella tulevaa syksyä, koska en tiennyt lainkaan, mitä tulisin tekemään silloin. Lähetin hakemukseni ja

Merkityksellisen työn äärellä: Haastattelussa Attendo

Merkityksellisen työn äärellä -juttusarjassa haastatellaan yrityksiä, jotka tarjoavat työmahdollisuuksia korkeakoulutaustaisille osaajille. Haastattelimme nyt Attendoa, joka on Suomen johtava hyvinvointialueiden kumppanina toimiva, julkisten

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *