fbpx

Sosionomista yrittäjäksi

Moikka mä oon Karoliina Pitkänen, Helsinkiläinen 27-vuotias sosionomi ja nyt ajattelin kertoa sulle mun uratarinan ja miten luovuus ja luovat menetelmät ovat vaikuttaneet siihen. Tää on samalla tarina siitä, miten musta tuli yrittäjä.

 

Ei aloiteta esihistoriasta, mutta mennään hieman ajassa taaksepäin.

Peruskoulun loppumetreillä tiesin, etten halua lukioon vaikka numeroiden puolesta siinä ei olisi ollut mitään ongelmaa. Jotain oli valittava ja päädyin ystäväni mukana opiskelemaan lähihoitajaksi. Tää huvittaa mua edelleen, sillä isoin motivaattori lähihoitajakoulutuksessa oli se, että voisin joskus jollain tapaa päästä kylpylään ohjaamaan liikuntaa. Kiinnostava lähestymistapa, mutta toki tämä heijasteli jo silloin syttynyttä paloa toimia ihmisten hyvinvoinnin parissa. 

Valmistuin kuntoutuksen koulutusohjelmasta lähihoitajaksi ja jatkoin jo opiskeluaikana aloittamaani työskentelyä vanhusten hoivakodissa. Ei ihan kylpyläympäristö, mutta erittäin opettavainen koulu!

 

En kuitenkaan ehtinyt työskennellä kovin pitkään vanhustenhoidossa, kun minut houkuteltiin ammatilliseen erityisoppilaitokseen ohjaajan töihin. Kyseessä oli opiskeluaikojen harjoittelupaikka. Viihdyin erityistä tukea tarvitsevien nuorten parissa ja vaikka työ oli äärimmäisen intensiivistä, se oli myös äärimmäisen palkitsevaa. Opiskelin työn ohella erikoisammattitutkinnon ja valmistuin näkövammaistaitojen ohjaajaksi. Täytyy myöntää, että tutkinnon suorittaminen toi itsevarmuutta omista opiskelukyvyistä!

Tämän itsevarmuuden (ja työkavereiden ihanan kannustuksen) siivittämänä päätin hakea opiskelemaan ammattikorkeakouluun sosionomiksi. Ja kas kummaa – pääsin sisään! En ollut koskaan ajatellut opiskelevani korkeakoulututkintoa tai pitänyt sitä edes vaihtoehtona. Suoritin tutkinnon pitäen ainoastaan 6 viikkoa opintovapaata opinnäytetyön kirjoitusvaiheessa pakollisten koulupäivien lisäksi. En tajua miten ihmeessä tein sen. Nyt jos antaisin neuvon sosionomiksi opiskelevalle itselleni sanoisin, että rauhoitu nyt vähän. Ja ota toinenkin opintovapaapätkä jos meinaat opiskella 3,5 vuotta työn ohessa. (Tätä vinkkiä saa hyödyntää!) Tällä hetkellä työskentelen samaisessa organisaatiossa mutta ohjaajan työ on muuttunut osa-aikaiseen projektipäällikön tehtävään. 

 

Vaikka tiesin jo alussa, etten halua tehdä “perinteisiä” sosionomin tehtäviä, koin opinnot hyödyllisiksi. Ihmisen kokonaisvaltainen hyvinvointi on kiinnostanut niin pitkään kuin muistan ja sosionomiopinnoissa sitä pääsi tarkastelemaan sekä yksilö- että yhteiskunnallisella tasolla. Suoranainen helmi opinnoissa oli mahdollisuus opiskella luovia menetelmiä ja tarkastella asioita uusista näkökulmista niiden avulla. Taide tuo symbolista etäisyyttä käsiteltävään asiaan ja kauempaa näkee usein tarkemmin!

 

Luovien menetelmien opiskelu tarjosi mahdollisuuden tarkastella omaa elämää ja urahaaveita luovuuden keinoin. Kerta toisensa jälkeen havahduin luovien työskentelyiden jälkeen tiettyyn vapauden ja itsensä haastamisen kaipuuseen. Haaveilin myös siitä, että tekisin jotain omaa, venyttäen jälleen hieman niitä raameja, jotka olin itselleni tiedostamatta asettanut.

 

Sain valtavia oivalluksia omiin unelmiini liittyen kuvallisen ja kirjallisen työskentelyn sekä psyko- ja sosiodraaman keinoin. Ajattelen, että ikään kuin uudelleenkalibroin oman sisäisen kompassini niiden avulla. 

 

Valmistuin 2021 ja puoli vuotta sen jälkeen hankin y-tunnuksen. Nyt opiskelen tuotekehitystyön erikoisammattitutkintoa ja kehitän yritykseni palveluita. Sen verran paljastan tässä kohtaa, että syksyllä -22 tulossa on ensimmäinen verkkokurssini!

 

Haluan auttaa myös muita selkeyttämään omaa suuntaa luovien menetelmien keinoin. Vauhdista voi olla haastavaa korjata kurssia ja usein pieni pysähtyminen tulee tarpeeseen. Ajan järjestäminen omille pohdinnoille ja luovuudelle ei hektisessä arjessa ole tietysti itsestäänselvyys. Tyhjän tilan luominen kuitenkin auttaa herättelemään meissä jokaisessa uinuvan luovuuden. Ja sieltä luovuuden tilasta käsin voit nähdä yhtäkkiä miljoonia mahdollisuuksia suljettujen ovien sijaan!

 

Yritykseni nettisivut valmistuvat pian osoitteseen www.luovatmenetelmat.fi ja somesta @luovatmenetelmat voit tutustua ajatuksiini lisää. Sieltä löydät myös vinkkejä luoviin harjoituksiin itselle sekä ryhmänohjaukseen. Nähdään ja kuullaan somen puolella! 🙂 

IG: @luovatmenetelmat 

Facebook: Luovat Menetelmät

 

www.luovatmenetelmat.fi

Facebook
LinkedIn
Karoliina Pitkänen
Karoliina Pitkänen

Olen lähihoitajataustainen sosionomi ja tuore yrittäjä. Rakastan kaikkea luovaa tekemistä, luontoa ja eläimiä. Olen myös elämän kyltymätön ihmettelijä ja ihastelija sekä ikuinen opiskelija. Jaan ajatuksiani luovien menetelmien käytöstä sote- ja opetusalalla sekä luovuudesta yleisesti Instagram-tililläni @luovatmenetelmat

Tsekkaa myös nämä!

Merkityksellisen työn äärellä: Haastattelussa VEO

Merkityksellisen työn äärellä -juttusarjassa haastatellaan yrityksiä, jotka tarjoavat työmahdollisuuksia korkeakoulutaustaisille osaajille. Haastattelussa on tällä kertaa VEO, joka on Suomen johtava energia-alan asiantuntija.

VÄLIVUOSI TÄÄLLÄ, KUULEEKO KUKAAN?

Kun tein korkeakoulujen yhteishakua maaliskuussa 2023, tuntui hurjalta ajatella tulevaa syksyä, koska en tiennyt lainkaan, mitä tulisin tekemään silloin. Lähetin hakemukseni ja

Merkityksellisen työn äärellä: Haastattelussa Attendo

Merkityksellisen työn äärellä -juttusarjassa haastatellaan yrityksiä, jotka tarjoavat työmahdollisuuksia korkeakoulutaustaisille osaajille. Haastattelimme nyt Attendoa, joka on Suomen johtava hyvinvointialueiden kumppanina toimiva, julkisten

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *