fbpx

Polkuni tietojenkäsittelytieteisiin

Olen Maarit Pasanen, 20-vuotias Oulun yliopiston toisen vuoden opiskelija. Olen myös yrittäjä, valokuvaaja ja muutenkin luova ihminen. Vapaa-ajalla retkeilen luonnossa, valokuvaan, teen musiikkia ja neulon villapaitoja. Olen todella tekeväinen ja pidän monipuolisesti erilaisista asioista. Lukiossa oli vaikeaa päättää kirjoitettavia aineita, koska en osannut valita, mihin haluan opiskelemaan. Halusin säilyttää vapauden tehdä käytännössä mitä vain. En halunnut rajoittaa itseäni jonkun tietyn ammattinimikkeen taakse.

Pitkään näytti siltä, että lukion jälkeen olisi tullut välivuosi. Olen ollut aina hyvä koulussa ja erittäin tunnollinen. Luovien aineiden lisäksi matematiikka oli lempioppiaineeni. Eräältä tutultani kuulin, miten hän oli päätynyt opiskelemaan tietojenkäsittelytiedettä. Minulla oli ennakkoluuloiset mielikuvat alasta. Silloin kuitenkin kiinnostuin. Aloin seuraamaan Instagramissa IT-alan naisten tekemää sisältöä. Huomasin, kuinka väärät mielikuvat minulla oli ollut alan opinnoista. Niin päätin lopulta lähteä opiskelemaan tietojenkäsittelytiedettä.

Monella nousee mieleen vain kysymysmerkki, kun kuulee sanan tietojenkäsittelytiede. Mitä se tarkoittaa?

En aio kirjoittaa siitä esseetä nyt, joten tässä linkki Oulun yliopiston nettisivuille, jossa kerrotaan lisää tietojenkäsittelytieteestä:

https://www.oulu.fi/fi/hae/kandidaattiohjelmat/tietojenkasittelytiede

Tietojenkäsittelytiedettä voi opiskella lähes kaikissa Suomen yliopistoissa. Tietojenkäsittelyä pystyy opiskelemaan myös lukuisissa eri ammattikorkeakouluissa. Mitä eroa on sitten yliopiston ja ammattikorkeakoulun opinnoilla? En tarkasti osaa sanoa, mutta ammattikorkean puolella tehdään käsittääkseni enemmän käytännönläheisiä opintoja eli esimerkiksi ohjelmointikursseja siellä on enemmän. Yliopistossakin on muutama ohjelmointikurssi, mutta saamme lisäksi kattavan teoriapohjan ja erityisesti suunnittelupuolen tietoja ja taitoja. Yliopistosta tietojenkäsittelytieteilijät päätyvätkin usein johtotehtäviin.

Minusta tulee luonnontieteiden kandidaatti 180 opintopisteellä ja filosofian maisteri 120 opintopisteellä. Yhteensä siis maisteriksi valmistuminen vaatii 300 opintopistettä ja perinteisen opintosuunnitelman mukaan opinnot kestävät yhteensä viisi vuotta. Meillä ainakin Oulun yliopiston tutkinto-ohjelmassa tietojenkäsittelytieteilijöillä on vapaa sivuaineoikeus. Olen suunnitellut ottavani kauppakorkeakoulun tai psykologian opintoja. Löysin kuitenkin Oulun ammattikorkeakoululta mielenkiintoiset yrittäjyysopinnot, joten teen niistä itselleni sivuainekokonaisuuden. Voimme siis ristiinopiskella ja olisin esimerkiksi voinut ottaa lisää ohjelmointikursseja AMKin puolelta.

Kandidaattiopintojen tarkemmat sisällöt:

https://opas.peppi.oulu.fi/fi/ohjelma/25091

Maisteriopintojen tarkemmat sisällöt:

https://opas.peppi.oulu.fi/fi/ohjelma/25120

Parasta opinnoissa on monipuolisuus. Löytyy niitä teknisempiä kursseja, mutta myös sellaisia ihmisläheisempiä kursseja. Minulla on viha-rakkaus-suhde koodaamiseen. Se on samalla parasta ja hirveintä opinnoissani. Se haastaa aina (välillä saan liikaakin lyödä päätä seinään), mutta samalla se on todella konkreettista tekemistä ja kun vihdoin onnistuu tekemään koodin oikeanlaiseksi, se palkitsee todella.

Olisi helppoa sanoa, että suosittelen opintoja sellaiselle, joka on kiinnostunut koneista, koodaamisesta ja tekniikasta, mutta en aio sanoa niin. Minä en ollut erityisen kiinnostunut mistään noista. En ollut koskaan aiemmin koodannut. Kiinnostus on herännyt opintojen kautta.

Sen sijaan suosittelen opintoja erityisesti naisille, jotka haluavat hyväpalkkaisen työn ja jotka haluavat alalle, missä mahdollisuudet ovat todella laajat. Alalla on todella hyvä työllisyystilanne. Myös työolot ja työsuhde-edut ovat mainitsemisen arvoiset. 

Uskallan väittää, että pystyt yhdistämään kiinnostuksen kohteesi tähän alaan. Esimerkiksi itse saatan tehdä kandin jostakin aiheesta, mikä liittyy vahvasti musiikkiin tai musiikin tekemiseen. Omaopettajani ehdotti sitä minulle. En osannut itse ajatella, että sellainen olisi mahdollista. Voit myös helposti hyödyntää mahdollisesti aiemmin kerrytettyä ammattitaitoasi alalla suuntautumiseen. Tiedän useita sairaanhoitajia, jotka ovat tulleet tälle alalle ja työskentelevät esimerkiksi terveydenhuollon tietojärjestelmien parissa. 

Matematiikassa ei tarvitse olla mikään nero. Riittää, kun löytyy looginen päättelykyky ja ongelmanratkaisutaidot. Tälle alalle ei tarvitse tulla pelkästään hyvän palkan vuoksi. Se ei välttämättä kanna pitkälle. Tältä alalta löytyy varmasti myös sellaisia työtehtäviä, jotka tuntuvat palkkapussin lisäksi sydämessä. Merkityksellistä työtä pääsee tekemään, jos niin haluaa.

Maarit Pasanen
Maarit Pasanen

Maarit opiskelee Oulun yliopistossa tietojenkäsittelytiedettä. Opintojen ohella hän pyörittää omaa yritystä ja yrittäjyys onkin lähellä hänen sydäntään. Vapaa-ajalla hän tykkää musisoida, valokuvata, retkeillä, neuloa ja liikkua monipuolisesti. Hänestä on aina ihanaa tutustua uusiin ihmisiin.

Facebook
LinkedIn

Tsekkaa myös nämä!

Merkityksellisen työn äärellä: Haastattelussa Attendo

Merkityksellisen työn äärellä -juttusarjassa haastatellaan yrityksiä, jotka tarjoavat työmahdollisuuksia korkeakoulutaustaisille osaajille. Haastattelimme nyt Attendoa, joka on Suomen johtava hyvinvointialueiden kumppanina toimiva, julkisten

Lautapelejä, rajoja ja rakkautta

Antoisa työharjoittelu ja kesätyö lastensuojeluyksikössä avasivat paitsi silmät, myös oven työelämään ja antoivat suunnan sosionomin uralle. Tutustu Eerika Pakan urapolkuun. Kaupallisessa yhteistyössä

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *