fbpx

Opiskelukaverit loivat ideasta tuhansien opiskelijoiden yhteisön – tarkoituksena edistää nuorten yhteenkuuluvuutta ja hyvinvointia

Eletään syksyä 2020. Keväällä alkanut maailmanlaajuinen koronapandemia on muuttanut hetkessä opiskelijoiden elämän päälaelleen: ei luentoja, bileitä tai muita tavallisia kohtaamisia päivittäin kuten ennen. Uudet korkeakouluopiskelijat ovat saattaneet muuttaa uudelle paikkakunnalle, mutta eivät ole kertaakaan käyneet koululla tai nähneet muita – paitsi tietysti verkossa. Yksinäisyydestä on tullut yhtä isompi ongelma.

 

Tämä sai Turun kauppakorkeakoulussa opiskelleen Niko Kajalan, 23, miettimään miten hän voisi auttaa. Jo ennen koronapandemiaa nuorten kokemat henkiset haasteet olivat kasvussa, esimerkiksi ahdistuneisuus on merkittävästi lisääntynyt vuoden 2019 mittauksesta kaikilla kouluasteilla, sekä tytöillä että pojilla. (Lähde: Pandemia ja nuorten mielenterveys – Kouluterveyskysely 2021)

“Muistan, kun lähipiirissänikin oli ihmisiä, jotka miettivät koko ajan, mitä huominen tuo tullessaan. Yksinäisyys pienessä yksiössä neljän seinän sisällä synnytti ahdistusta ja pelkoa, joka vähitellen söi kiinnostusta myös itse opiskelusta. Silloin tajusin, että asialle on tehtävä jotain”, Niko kertoo.

Muistot korkeakouluun hakemisen tuskasta ja tiedon vaikeasta saavutettavuudesta nousivat pintaan

Nikolle tuli mieleen idea poikkitieteellisestä yhteisöstä, joka tuo somekanavien kautta suomalaisia nuoria yhteen, tarjoaa informaatiota, tukea ja alustan aidolle vuorovaikutukselle. Hän otti yhteyttä opiskelukaveriinsa Henri Torniaiseen, jonka kanssa Niko oli toiminut yrittäjänä jo pari vuotta. Ideaa hahmoteltiin aluksi ajan hengen mukaisesti useissa etätapaamisissa, mutta pian sanat muuttuivat konkreettiseksi tekemiseksi.

“Ideat paisuivat  hyvin nopeasti, kun aloimme muistella omia lukiovuosiamme. Päätös korkeakouluun hakemisesta ja alavalinnasta on iso etappi nuorelle, varsinkin nyt kun haku tapahtuu yhä useammin yo-todistuksella. Tuntui kuitenkin, että päätöksen tueksi piti hirveästi kaivaa tietoa sieltä täältä, mikä ei lopulta hyödyttänyt pahemmin. Lukiossa eniten inspiraatiota herättivät nimenomaan muiden nuorten omakohtaiset tarinat. Siksi halusimme, että yhteisömme esittelee myös aitoja opinto- ja uratarinoita alalta kuin alalta. Ja että saamme kasattua muutakin tietoa, koskien vaikka Kelan opinto- ja asumistukea, niin että ne ovat helposti löydettävissä yhdestä paikasta”, Niko ja Henri kertovat.

Loppuvuodesta 2020 Niko ja Henri avasivat Korkeakouluopiskelijat-yhteisön oman verkkosivun ja blogin ja somekanavat Instagramin ja LinkedInin puolelle, myöhemmin myös Facebookiin ja TikTokiin (@korkeakouluopiskelijat). Opiskelukaverit loivat ideasta yhteisön, joka saavutti nopeasti jo tuhansia ihmisiä, ilman aiempaa kokemusta vastaavasta.  

Korkeakoulukulttuuri kaipasi uusia tuulahduksia – omista arvoista kiinni pitäminen ja alakohtaisten stereotypioiden murtaminen keskiössä

Yhteisön keskeinen tavoite oli heti alusta alkaen tuoda nuoria yhteen ja jakaa tietoa sekä kokemuksia, mutta tähän sisältyi samalla laajempi ajatus kulttuurillisesta muutoksesta Suomen korkeakoulumaailmassa. 

“Turun kauppakorkeakoulussa tapahtumat suunnattiin pääasiassa alan opiskelijoille. Joskus harvoin tapahtumiin saivat osallistua myös esimerkiksi lääketieteellisen tai oikeustieteellisen opiskelijoita. Näitä tapahtumia yhdisti myös vahvasti alkoholi: lähes kaikissa tapahtumissa itse teema ja konsepti olivat sivuseikkoja, olipa kyseessä sitten risteily, approt tai bussikiertue. Lähes aina vain ryypättiin. Kuulimme paljon samaa viestiä myös muista korkeakouluista”, Niko ja Henri kertovat.

“Ajatuksena oli samalla luoda alusta, jonka kanavat kannustavat nuoria pitämään kiinni omista arvovalinnoistaan ja lisäävät nuorten rohkeutta lähteä mukaan muutokseen koskien esimerkksi päihdevapaata opiskelijaelämää. Toisaalta aina ei kannata uskoa kaikkea, mitä eri alojen opiskelijoista puhutaan. Esimerkiksi lääkärit tai insinöörit kohtaavat edelleen paljon stereotyyppisiä ajatuksia. Monet nuoret elävät myös vahvasti omassa kuplassaan, ja eri yliopisto- tai amk-tutkintojen välillä esiintyy edelleen paljon vääristyneitä mielikuvia ja ennakkoluuloja”, Niko ja Henri kertovat.

Korkeakouluopiskelijat-yhteisö murtaa vanhentuneita stereotypioita ja kannustaa pitämään kiinni omista arvoistaan. Sen somekanavissa käydään hyvin avointa keskustelua vaikeitakaan aihealueita unohtamatta. Nuoret pääsevät itse osallistumaan ja vaikuttamaan yhteisön tekemiseen. 

Seuraava unelma

Syyskuussa 2022 yhteisön eri kanavia seuraa yhteensä jo yli 7000 ihmistä. Nikon ja Henrin seuraava suuri unelma on tavoittaa jokainen suomalainen korkeakouluopiskelija mukaan yhteisöön luomaan yhteistä tulevaisuutta ja parempaa huomista. Tietoisuutta halutaan lisätä kasvavissa määrin myös korkeakouluun hakijoille, eli esimerkiksi lukion ja ammattikoulujen opiskelijoille, unohtamatta myös korkeakouluista valmistuneita. Tämä edellyttää samalla tiiviimpää yhteistyötä suoraan oppilaitosten kanssa. 

Yhteisö on ottanut edelleen kehitysaskeleita, ja tarjoaa nykyään myös uusina konsepteina maksutonta mentoritukea sekä välittää kiinnostavia työmahdollisuuksia, minkä tarkoitus on tuoda helpotusta rekrymarkkinoiden kasvavaan pulaan tavoittaa osaavia nuoria.

“Unelmoimme siitä, että voimme aidosti auttaa yhä enemmän ja yhä monipuolisemmin suomalaisia nuoria. Kasvamme päivä päivältä isommaksi, jolloin teoillamme on yhä suurempi vaikutus. Haluamme ennen kaikkea kuunnella yhteisömme jäseniä, ja tarjota apua siihen mihin sitä kaivataan. Uskomme siihen, että yhdessä kaikki on helpompaa”, Niko ja Henri kertovat. 

Lisätietoja medialle:

Niko Kajala, yhteisön toinen perustajajäsen

Korkeakouluopiskelijat-yhteisö

korkeakouluopiskelijat@gmail.com

+358 50 302 6228

www.korkeakouluopiskelijat.fi

Korkeakouluopiskelijat

Korkeakouluopiskelijat on vuonna 2020 perustettu suomalaisten korkeakouluopiskelijoiden yhteisö, jonka tarkoitus on tarjota oleellista infoa niin hakijoille, opiskelijoille kuin valmistuneillekin. Haluamme jakaa ajantasaista tietoa mm. asumisesta, opintotuesta ja muista tärkeistä opiskelijaelämään liittyvistä asioista. Blogimme puolella eri alojen opiskelijat ja työelämään siirtyneet ammattilaiset pääsevät ääneen jakamalla omia kokemuksiaan siitä, millaista opiskelu tai työelämä ja arki sen ympärillä todellisuudessa on. Yhteisömme maksuton mentoriohjelma tarjoaa matalan kynnyksen tukea nuoren omaan ura- ja opintosuunnitteluun.

 

Yhteisömme somekanavien puolella tuomme poikkitieteellisesti nuoret yhteen ilman paikka,- aika,- tai muotorajoituksia. Tuotamme ja jaamme aktiivisesti mielenkiintoista ja ajankohtaista sisältöä, pidämme yllä positiivista, luottamuksellista ja arvointa keskusteluilmapiiriä ja autamme parhaamme mukaan niin pienissä kuin suurissa elämän eri tilanteissa.

Instagram, LinkedIn, TikTok ja Facebook: @korkeakouluopiskelijat

 

Rekrypalvelumme välittää innokkaita ja osaavia nuoria alalta kuin alalta sekä osa-aikaisiin että kokoaikaisiin työtehtäviin.

 

Koska yhdessä se on helpompaa.

 

Niko Kajala
Niko Kajala

Niko on Turun kauppakorkeakoulun kasvatti, Korkeakouluopiskelijat-yhteisön perustajajäsen ja yrittäjä, joka tunnetaan intohimoisesta ja luovasta työotteestaan. Hänen esikuvana on jo pienestä asti ollut Arnold Schwarzenegger, joka on motivoinut Nikoa tekemään töitä unelmiensa eteen. Vapaa-ajalla hänet voi parhaiten bongata liikunnan, leffojen tai hyvän ruoan ääreltä. Nikon löytää myös LinkedInistä.

Facebook
LinkedIn

Tsekkaa myös nämä!

Merkityksellisen työn äärellä: Haastattelussa Attendo

Merkityksellisen työn äärellä -juttusarjassa haastatellaan yrityksiä, jotka tarjoavat työmahdollisuuksia korkeakoulutaustaisille osaajille. Haastattelimme nyt Attendoa, joka on Suomen johtava hyvinvointialueiden kumppanina toimiva, julkisten

Lautapelejä, rajoja ja rakkautta

Antoisa työharjoittelu ja kesätyö lastensuojeluyksikössä avasivat paitsi silmät, myös oven työelämään ja antoivat suunnan sosionomin uralle. Tutustu Eerika Pakan urapolkuun. Kaupallisessa yhteistyössä

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *