fbpx

Kysely paljastaa – lähes puolet nuorista ei kilpailuta sähkösopimustaan

Opiskelijan asuminen, opiskelija-asunnot ja sähkösopimukset

Kesä on tunnetusti sitä aikaa, kun moni nuori vastaanottaa uuden opiskelupaikan. Monelle tämä tarkoittaa samalla omilleen muuttoa, sillä tuleva opiskelupaikka saattaa sijaita täysin toisella paikkakunnalla. Asuntomarkkinat käyvät kuumina, kun samoista kohteista kilpaillaan peräti kymmenien opiskelijoiden kesken.

Joissain tapauksissa vuokranantaja tai taloyhtiö huolehtii asunnon sähkösopimuksesta, mikä on usein tilanne opiskelija-asuntojen kohdalla. Mikäli näin ei ole, on vuokralaisen itse huolehdittava siitä, että asuntoon tulee sähköt.  

Sähkösopimuksen kilpailuttamalla paitsi opiskelijat myös kuka tahansa voi säästää pitkän pennin. Aiheen ollessa erityisen ajankohtainen päätimmekin kysyä yhteisöltämme, kuinka moni heistä on kilpailuttanut oman sähkösopimuksen. Kysely suunnattiin nimenomaan niille kotitalouksille, joissa sähkösopimus on pitänyt solmia itse.

Kysely toteutettiin Instagram-tilillämme @Korkeakouluopiskelijat aikavälillä 13.7.2021–14.7.2021 ja siinä annettiin kaksi vastausvaihtoehtoa: Tietty ja En (vielä). Vastauksia saatiin yhteensä 647.

Vastanneista 57% kertoi kilpailuttaneensa sähkösopimuksensa, kun taas loput 43% ei ollut tätä tehnyt (vielä). Kielteiseen vaihtoehtoon lisättiin tarkoituksella (vielä), sillä osa kohderyhmästä on voinut vastaanottaa uuden opiskelupaikan tänä kesänä eikä sähkösopimusta ole välttämättä ehditty kilpailuttamaan. Tutkimus antaa kuitenkin osviittaa siitä, että valtaosa sähkösopimuksen solmivista korkeakouluopiskelijoista ei vertaile eri palveluntarjoajien vaihtoehtoja.

Samassa yhteydessä kysyttiin myös, mitä sähköyritystä opiskelijat suosivat. Vaihtoehdoiksi annettiin Fortum, Helen, Oomi ja Vattenfall. Lisäksi sai vapaasti kommentoida, mikäli sähkösopimus on jonkin muun palveluntarjoajan kautta solmittu. Vastanneista (577 henkilöä) selvä enemmistö, 39%, kannatti Heleniä, kun taas Oomi keräsi selvästi heikoimman kannatuksen, 16%.

Vapaasti kommentoineet mainitsivat myös yhtiöt Ilmatar (2 kpl), Väre (2 kpl), Porvoon Energia (1 kpl), Nordic Green Energy (1 kpl) ja KSS Energia (1 kpl), mutta kannatus näiden yritysten välillä jäi kokonaisuuteen nähden marginaaliseksi.

Lisätietoa kyselystä antaa:

korkeakouluopiskelijat@gmail.com

Facebook
LinkedIn
Niko Kajala
Niko Kajala

Niko on Turun kauppakorkeakoulun kasvatti, Korkeakouluopiskelijat-yhteisön perustajajäsen ja yrittäjä, joka tunnetaan intohimoisesta ja luovasta työotteestaan. Hänen esikuvana on jo pienestä asti ollut Arnold Schwarzenegger, joka on motivoinut Nikoa tekemään töitä unelmiensa eteen. Vapaa-ajalla hänet voi parhaiten bongata liikunnan, leffojen tai hyvän ruoan ääreltä. Nikon löytää myös LinkedInistä.

Tsekkaa myös nämä!

Merkityksellisen työn äärellä: Haastattelussa VEO

Merkityksellisen työn äärellä -juttusarjassa haastatellaan yrityksiä, jotka tarjoavat työmahdollisuuksia korkeakoulutaustaisille osaajille. Haastattelussa on tällä kertaa VEO, joka on Suomen johtava energia-alan asiantuntija.

VÄLIVUOSI TÄÄLLÄ, KUULEEKO KUKAAN?

Kun tein korkeakoulujen yhteishakua maaliskuussa 2023, tuntui hurjalta ajatella tulevaa syksyä, koska en tiennyt lainkaan, mitä tulisin tekemään silloin. Lähetin hakemukseni ja

Merkityksellisen työn äärellä: Haastattelussa Attendo

Merkityksellisen työn äärellä -juttusarjassa haastatellaan yrityksiä, jotka tarjoavat työmahdollisuuksia korkeakoulutaustaisille osaajille. Haastattelimme nyt Attendoa, joka on Suomen johtava hyvinvointialueiden kumppanina toimiva, julkisten

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *